Danas je sve manje dece fizički aktivno. Nepravilno sedenje, nedostatak kretanja, neadekvatna školska torba, dovode do toga da sve veći broj mališana, ima loše držanje tela i različite deformitete kičmenog stuba. Najkritičniji periodi za razvoj kičme su predškolski uzrast i pred ulazak u pubertet.photo: Alamy

Roditelji nekada prvi primete problem kod deteta, koje se može požalita na bol u leđima, zamor ili ukočenost, ili samo konstatuju da dete ima „loše držanje tela“. Ipak, praksa je pokazala da se najviše deformiteta otkrije tokom sistematskog pregleda kod pedijatra, pa ukoliko roditelji na vreme reaguju i dete se uputi kod fizijatra i na koretkivne vežbe, problem je, uglavnom lako rešiv…

Koji su najčešći deformiteti kičmenog stuba kod dece?

Skolioza, kifoza i lordoza.

Svi ovi deformiteti kičme, kod dece mogu da se jave zasebno, ali i udruženo.

Skolioza:

Predstavlja krivljenje kičme na levu ili desnu stranu tela pacijenata, u obliku slova „C“ ako je jednostruka, ili na obe strane – u obliku slova „S“, zbog kojeg i grudni koš gubi svoju simetričnosti, a javlja se tokom rasta.

Čak je pet puta češći kod devojčica nego kod dečaka, a može da se javi u najranijem detinjstvu, u fazama intenzivnog rasta, u pubertetu, ili na završetku rasta. Ova vrsta deformacije kičmenog stuba je posebno značajna, jer pored krivljenja trupa i kičmenog stuba u stranu, dolazi i do rotacije kičmenih pršljenova koji za sobom povlače rebra, što može dovesti do deformacije grudnog koša i do pojave tzv. grbe (gibusa).

Najčešće je posledica nepravilnog držanja i/ili jačanja samo jedne strane tela (nepravilno nošenje školske torbe, npr), mada nekada može biti i nasledna, pa da se sreće i kod dece i kod nekog od roditelja.

photo edit by mamasaveta

Kako prepoznati znake skolioze:

Gledajući dete u stavu „mirno“ od pozadi, primećuju se sledeće karakteristike:

  • Ramena su obično nejednake visine
  • Linija struka nejednake dubine
  • Kukovi nejednake visine, a nekada deluje i
  • Noga kraća … kod teških oblika

Problem kod skolioze je što ukoliko se problem zanemari, može doći do pogoršanja sa rastom deteta, pa ako se ne reaguje adekvatno i na vreme, dolazi do komplikacija, odnosno pojave izrazito teških oblika skolioze, koji mogu da zahtevaju i operativno lečenje.

Inače, lečenje skolioze podrazumeva, pre svega fizikalni tretman, kineziterapijom – primenom korektivnih vežbi za korekciju skolioze, zatim primenu određenih ortoza (midera), kod težih oblika, dok je kod najtežih oblika skolioze, kod kojih je ugroženo funkcionisanje organizma, lečenje operativno.

Kifoza:
Podrazumeva krivljenje kičme put napred koje nam daje pogrbljenost.

Najčešće se javlja u grudnom (leđnom) delu kičmenog stuba, a može biti urođena i stečena. Kod stečenih deformacija najčešći uzrok su loše držanje tela tj. loše navike (nepravilno sedenje u školskoj klupi i neodgovarajuće klupe, nepravilno držanje tela u svakodnevnom životu, neodgovarajuće preopterećenje školske torbe,…), ali viđa se i nakon povreda u predelu kičmenog stuba.

Izgled kifotičnog deformiteta je vrlo specifičan:

  • Glava je savijena unapred
  • Ramena pomerena unapred
  • Pojačana pogrbljenost u leđnom predelu
  • Grudni koš uvučen
  • Lopatice istaknute i odvojene od kičmenog stuba
  • Stomak mlitav i ispupčen
  • Kolena lako savijena i pomerena unapred

Lečenje kifoze, takođe podrazumeva fizikalan tretman, kineziterapiju, primenom korektivnih vežbi za korekciju kifoze.

Photo: alamy

Lordoza:

Predstavljena je prenaglašenom krivinom u lumbalnom delu kičme (u krstima), a nasteje kao posledica slabosti trbušnih mišića, kao i deformiteta stopala i kolena, zbog kojih su noge i karlica u nepravilnom položaju. Lordoza kičmenog stuba često se sreće kod gojazne dece, ali nije retkost ni kod mršave, zbog slabih i opuštenih mišića trbuha.

Za razliku od predhodna dva, roditelji ne posumnjaju na lordozu, ali tokom pregleda, pedijatar, može na osnovu određenih znakova da posumnja i pošalje kod specijaliste dečje fizijatrije na dalji tretman:

  • Glava zabačena unazad,
  • Izražena lordotična krivina u lumbalnoj (krsnoj) regiji,
  • Prednji nagib karlice,
  • Relaksacija prednjeg trbušnog zida,
  • Hiperekstenzija kolena

Za uspešno lečenje deformiteta kičmenog stuba kod dece, najvažnije je rano otkrivanje.

Ukoliko se na vreme ne reaguje i odlaže korektivni rad, loše držanje tela s vremenom može da izazove strukturne deformitete koje je teže korigovati određenim vežbama i umanjuje mogućnost potpunog rešavanja problema.

Zato, apelujmo na roditelje da podstiču fizičku aktivnost svoje dece. Da ih uključe na sport i da im i svojim primerom ukažu na blagodeti fizičke aktivnosti, jer nažalost, svedoci smo da je sve veći broj dece u opasnom riziku po zdravlje, uslovljen neaktivnošću i sedentarnim načinom života, koji sem poremećaja držanja, sobom nosi i niz drugih poremećaja (tzv.iks noge, ravna stopala, gojaznost, …), koji mogu da se spreče, ali je potrebna jaka volja svih – i roditelja i dece!

Ukoliko se pitate koji sport da odaberete za svoje dete, pogledajte sledeći link, OVDE

Leave a Reply